mandag 16. januar 2012

Word of the day

Ubuntu.

Ubuntu er et konsept som stammer fra Sør-Afrika, men som man kan finne igjen i store deler av, om ikke hele, Afrika. Det er vanskelig å definere ubuntu, og det finnes mange forskjellige slags forklaringer på konseptet, f.eks:

- "medmenneskelighet overfor sin neste"
- "jeg er fordi vi alle er"
- "en person er en person på grunn av andre personer"



Desmond Tutu forklarer ubuntu på denne måten:
"En person med Ubuntu er åpen og tilgjengelig mot andre, anerkjenner andre, føler seg ikke truet av at andre blir bemidlet og har det bra, for han eller hun har en korrekt selvbekreftelse som kommer fra å vite at han eller hun hører hjemme i en større helhet og blir nedtrykt når andre blir ydmyket eller nedtrykt, når andre blir torturert eller holdt tilbake
"

Enhver nordmann som reiser til Uganda, Kenya, eller nesten hvilket som helst land i Afrika, blir forundret over hvor glade disse afrikanerne er. Hvordan er det mulig å bo i en slik elendighet (som mange, ikke alle, afrikanere bor i) og fortsatt være så fantastisk glade som dette? Jeg tror de har noe som vi nordmenn mangler. Norge har alt de kunne tenke seg, og vi har i mange år blitt erkjent som det beste bostedet i verden. Likevel sliter vi oss oppover selvmordslisten for hvert år som går. Hva er det Norge mangler?

Kanskje vi kunne trengt litt ubuntu?

1 kommentar:

  1. Ubuntu høres ut som noe ALLE nordmenn kunne hatt godt av! :P

    SvarSlett